Ved middagstid i dag havde ca. 656.000 oprettet sig på Aula. 4300 havde tilmeldt sig Facebook-gruppen Aula vidensdeling. Aula har også selv en informationside, hvor man kan finde svar. Folkeskolen.dk har valgt ti spørgsmål ud, som du kan finde svaret på her.
Bemærk
Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.
Spørgelysten om Aula er stor i denne allerførste uge med den nye platform. Aulas supportcenter modtog cirka 50 henvendelser i går og har midt på dagen i dag modtaget cirka 40 henvendelser, oplyser pressechef Henrik Kirkeskov. Han understreger, at det er skolerne og kommuner selv, der si første række står for supporten til lærere og forældre. Der er uddannet 4.600 superbrugere og 800 supportberettigede brugere i kommunerne.
Aula-brugere har selv oprettet en vidensdelingsgruppe på Facebook, hvor de kan finde hjælp hos hinanden. Folkeskolen.dk har set på nogle af de spørgsmål, som lærerne står med og via Aulas hjælpesider og en spørgetime med Aula-eksperter på dr.dk fundet svar på ti af dem.
Lærer om Aula: Mange mindre fejl, som tilsammen giver store problemer
1: Hvor finder jeg kontaktbogen?
Flere efterspørger funktionerne i kontaktbogen. En lærer efterspørger, hvordan man får overblik over de beskeder, der er kommet omkring en enkelt elev.
"Der er ikke en kontaktbog i Aula magen til den som kendes fra SkoleIntra. Det er op til den enkelte institution at beslutte, hvordan Aulas funktioner bedst understøtter denne kommunikation - fx vha. fællespostkasser for klassens læreteam, beskeder med personfølsomt indhold, eller på en helt tredje måde", lyder svaret i Aulas FAQ.
2: Hvordan tilføjer jeg personer til eksisterende beskedtråde?
En lærer savner at kunne sætte ledelse og team CC på en besked til forældrene. Men den funktion findes ikke i Aula. Man kan dog tilføje flere personer til eksisterende beskeder.
"Hvis du ønsker at tilføje flere deltagere til en besked, gøres dette let ved at vælge den konkrete besked, klik på 'Flere', og derefter på 'Tilføj modtagere'. Søg på den person du ønsker at tilføje, og klik på OK. Den nye deltager kan nu se hele den tråd, som personen er tilføjet. Hvis du oplever, at du ikke kan finde en kollega, kan det være fordi kollegaen allerede er tilføjet til samtalen", står der i Aulas FAQ.
3: Hvordan opretter jeg skole-hjem-samtaler?
En lærer kan ikke finde ud af at redigere en skole-hjem-tilmelding, som en kollega har lavet.
- "Som medarbejder har du mulighed for at oprette samtaler i kalendermodulet, for enkelte forældre eller hele klasser/grupper samt angive, hvorvidt barnet selv skal deltage. Ved oprettelsen angives samtalernes varighed, interval for pauser samt pausers varighed.
- Du kan vælge at fremsøge og invitere enkelte børn eller en hel klasse/gruppe. I begge tilfælde inviteres forældrene automatisk. I invitationen har forældre mulighed for at tilmelde sig et tidspunkt, hvorefter begivenheden fremgår i deres kalender (hvis barnet skal deltage oprettes begivenheden ligeledes i barnets kalender).
- Via kalenderen får du efterfølgende overblik over dato, tid og intervaller, samt hvem der har tilmeldt sig hvornår, og hvilke tidsrum der fortsat er ledige.
- På begivenheden kan du efterfølgende vælge at tilmelde enkelte eller flere forældre til samtaler, ligesom du kan blokere for tilmeldinger på enkelte tidspunkter, hvis du eksempelvis har behov for længere tid til nogle samtaler.
- Hvis dine kollegaer skal med til skole-hjem samtaler, så skal du invitere dem i en begivenhed ved siden af skole-hjem samtalen. Dette skyldes, at du fra skole-hjem samtalen, som du opretter i Aula, sender invitation ud til forældrene. Forældrene kan herefter tilmelde sig på de opsatte tidspunkter, ligesom du kan tilmelde forældre til et af de opsatte tidspunkter", står der i Aulas FAQ.
4: Kan forældre se en vikarbesked?
En lærer vil vide, om forældre kan se, hvad læreren har skrevet, at klassen skal lave, hvis læreren er fraværende.
"Du kan altid finde oplysninger om fx vikar, klasse og ressourcer, når du klikker på skemabrikkerne i din kalender. Hvis du vælger 'rediger' har du mulighed for at tilføje noter, hvis klassen, lærer og/eller vikar skal informeres om noget bestemt. Husk forældre og elever kan ikke se vikar-lærernoter", står der i Aulas "Vidste du, at".
Lærere: Vi er slet ikke klar til Aula
5: Hvordan skriver jeg en besked til en elevs forældre, hvis jeg ikke kender navnet?
Flere lærere spørger, hvordan man skriver til forældrene, hvis man ikke kan huske deres navn.
"Når du opretter en besked, skriver du elevens navn i modtagerfeltet. Elevens navn bliver efterfulgt at "…". Klikker du på "…" kan du vælge elevens forældre som modtagere af beskeden", står der i Aulas "Vidste du, at".
6: Hvad betyder gruppetyper i Aula?
"Åben: Grupper kan være åbne. Det vil sige, at alle kan tilmelde sig og tilgå indhold, og til en hver tid framelde sig gruppen igen.
Med ansøgning: Grupper kan være med ansøgning. Grupper med ansøgning skal man ansøge om at blive en del af. Herefter godkender eller afviser grupperedaktøren ansøgningen om medlemskab. Du kan til enhver tid framelde dig denne gruppe igen.
Lukket: Grupper kan være lukkede, fx klassegrupper eller en gruppe for en stue. Brugere kan ikke selv melde sig ud eller ind. Brugere skal tilføjes eller fjernes af en administrator.
Bemærk: Du kan ikke fremsøge lukkede grupper, som du ikke selv er medlem af", står der i Aulas FAQ.
7: Hvorfor skal der være både en læringsplatform og Aula?
Flest lærere i Facebookgruppen 'Aula vidensdeling' efterspørger erfaringer med ugeplaner. Flere forældre efterspørger også, hvor lektier står, og hvorfor der skal være adgang til flere portaler.
Projektleder hos Aula Jacob Volmer svarede i går på dr.dk på spørgsmål om Aula i en time. Her er hans svar:
"Der findes forskellige læringsplatforme, som anvendes forskelligt i de enkelte kommuner. Derfor er det smart, at Aula bare samler systemerne for brugerne med widgets, men at de bagved kan fungere uafhængigt af hinanden", skriver Jacob Volmer.
Til en forælder, der spørger om, hvor man kan se sine børns lektier, skriver Jacob Volmer:
"Det kan du typisk se i dine børns ugeplaner, som lærerne har oprettet i jeres læringsplatform og viser i Aula".
8: Skal jeg bruge NemID til at logge ind flere gange?
En lærer undrer sig over, at hun skal bruge NemID flere gange, når hun logger ind. Hun havde forstået, at det kun var første gang.
"I Appen er det kun første gang du logger på og registrerer dig - herefter kan du vælge at logge ind med fingeraftryk, ansigtsgenkendelse eller pinkode. På web kan du logge ind med en kode (som din browser kan huske for dig), og så er det kun, hvis du skal tilgå følsomme oplysninger, at du vil blive bedt om at bruge NemID", skriver projektleder hos Aula Jacob Volmer på dr.dk.
Ingen lærer kan tvinges til at bruge sit eget NemID i Aula
9: Skal data bruges til statistik?
Flere spørger om data, som bliver opsamlet i Aula, skal bruges til statistik, og om datasikkerheden er i orden.
"Aula indsamler så få data som muligt og kun de data, der er relevante for at understøtte samarbejdet om børnenes læring og trivsel. Via Aula har brugerne adgang til en række relaterede systemer - eksempelvis læringsplatformene - men deler ikke data med dem og indsamler heller ikke data fra dem. Aula er underlagt nogle meget strenge dataetiske retningslinjer, som netop er til for at sikre, at data ikke misbruges", skriver projektleder hos Aula Jacob Volmer på dr.dk.
10: Hvordan trækker jeg en besked tilbage?
En lærer spørger, om man kan slette en besked, som man alligevel ikke vil have sendt ud, eller om det kun er i udbakken, at beskeden slettes.
"I Aula er det ikke muligt at trække beskeder tilbage. Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig en god arbejdsrutine med kontrol af beskeden, før den afsendes. Fx kan du tilføje modtagerne af beskeden som det sidste, inden du sender beskeden. Vær opmærksom på, at når du sender til en klasse (fx gruppen 4.a), vil denne gruppe bestå af elever, forældre og medarbejdere tilknyttet denne klasse. Du kan benytte filtreringspilen ud for gruppen til at vælge, om du kun vil skrive til elever, forældre eller medarbejdere i gruppen. Hvis du vælger 'Medlemmer' skriver du til alle medlemmer af gruppen. Der findes også kladdefunktionalitet i Aula. Det betyder, at du kan vente med at sende beskeden, indtil du er helt klar", står der i Aula FAQ.
Læs mere
Ofte stillede spørgsmål omkring Aula
Spørgsmål/svar time på dr.dk
Facebookgruppen Aula vidensdeling
Author: Heather Baker
Last Updated: 1700143442
Views: 889
Rating: 4.8 / 5 (72 voted)
Reviews: 94% of readers found this page helpful
Name: Heather Baker
Birthday: 2020-05-17
Address: 53542 Dylan Circles Suite 462, North Jesus, HI 27020
Phone: +3849621685650544
Job: Digital Marketing Specialist
Hobby: Swimming, Backpacking, Robotics, Fishing, Billiards, Chess, Puzzle Solving
Introduction: My name is Heather Baker, I am a ingenious, apt, important, talented, transparent, valuable, priceless person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.